torsdag 15 september 2011

Bebisstatus vecka 35


Var hos barnmorskan igår. De vanliga rutinerna med mätning och hjärtljud. Inga prover på mig denna gång, hon sa att det var för att jag legat så bra varje gång och nästa besök så blir det alla möjliga prover. Ok, tänkte jag. Ett stick i fingret gör väl inget.
Hon följer sin kurva som hon ska och allt verkar vara bra med henne där inne.

Men...
Lillfisen har inte vänt sig än. Det känns inte så kul. Även om det är vanligast att de vänder sig runt den här veckan, så hade det känts bättre om hon redan gjort det själv. Nästa besök är om exakt 2 veckor och har hon inte vänt sig då så bokar man tid för vändningsförsök.
Hade ingen aning om vad ett vändningsförsök innebär så jag googlad självklart lite. Här nedan är en bra förklaring:

Ett barn som ligger i sätesbjudning har stjärten (och inte huvudet) nedåt mot bäckenet. Barnet kan också ligga med en eller båda fötterna först. Din barnmorska känner om barnet ligger i säte genom att trycka på din mage. Fram till vecka 32 ligger ca 15 % av alla barn i säte, men vid vecka 37 har andelen minskat till ca tre till fyra procent. Många barn som ligger i säte vänder sig självmant före, och till och med under, förlossningen. Många barn som ligger kvar i säte går att vända för hand, under ett vändningsförsök.

Denna teknik har läkare använt i flera tusen år och man har forskat mycket för att utvärdera hur säker metoden är. Vändningsförsök för med sig en liten risk för att moderkakan ska lossna eller att navelsträngen ska falla fram, vilket är orsaken att de alltid utförs med beredskap för kejsarsnitt – därför måste mamman vara fastande.

Vändningsförsöket brukar göras när du börjar närma dig beräknat förlossningsdatum, men tidigast vecka 36 och ibland gör man det t.o.m. i början av förlossningen. Du behöver ingen narkos under vändningsförsöket som görs på ett sjukhus, där det finns utrustning som
övervakar barnets hjärtljud och ultraljud. Om du är rh-negativ får du också en spruta med immunglobulin anti-D.

Efter en stunds CTG-övervakning och ultraljudsundersökning av fostrets och moderkakans läge ges livmoderavslappnande läkemedel (Bricanyl). Därefter vänds barnet försiktigt utifrån. Fosterljuden avlyssnas regelbundet under vändningsförsöket. Efteråt får du stanna kvar med en halvtimmes CTG-registrering för att utesluta eventuella komplikationer.
Sen googlade jag på lite forum också. Det finns ju alltid två sidor av saker och ting, den rent medicinska och sen den sidan som vi "vanliga" upplever.
Flera skrev att de skulle vägra ett till vändningsförsök om de skulle hamna i den sitsen igen. Då planerar man istället ett snitt. Just för att det blir en påfrestning på bebisen i magen, den kan vända tillbaka och det kan sätta igång sammandragningar och förlossning kan ske snabbare, det kan även gå fel så man måste göra ett akut kejsarsnitt.

Så nu sitter jag här och är supernervös inför nästa besök hos barnmorskan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar